dissabte, 22 de gener del 2011

Bonaventura Batlle i Piera


En Bonaventura Batlle Piera (1917-2000) va ser el segon fill dels tres que va tenir el matrimoni : Bonaventura Batlle i Josa (1866-1942) i Josepa Piera Almenares (1877-1955) -filla de Vicenç Piera i Estruch  Magdalena Almenares Pelfort i per tant tieta de Vicenç Piera Pañella, jugador del FC Barcelona-. Es va casar amb Isabel Masip Vidal i van tenir dos fills. 

El passat 10 d'agost de 2009 vaig explicar-vos que l'any 1952 un dels descendents d'en Pau Farinetes va fer entrega a en Bonaventura d'una estàtua dedicada al seu avantpassat perquè s'instal·lés al pati central de la llavors tinència de l'Alcaldia. Al final per una cosa o l'altre no va poder ser... però l'any 1989 s'inaugurà una nova estàtua dedicada a en Pau Farinetes davant de l'Ajuntament del Districte de Les Corts. 


Cal recordar, que no va ser l'únic acte que va promoure a favor dels Piera, sense anar més lluny, l'any 1998 va organitzar el sopar de germanor dels Piera parlat també anteriorment en aquest bloc.

Va ser membre del Consell Asessor de l'Arxiu de la ciutat de Barcelona, va col·laborar en diversos llibres sobre la temàtica de l'història del barri de Les Corts com : Masies de les Corts: torres, masos i altres cases


Distincions :

  • L'any 1993 van nomenar-lo Cortsenc de l'any per ser impulsor del Mercat de les Corts i fotògraf del patrimoni arquitectònic del Districte.
  • El 16 de gener de 1998 va ser guardonat amb la Medalla d'Honor de Barcelona.


diumenge, 9 de gener del 2011

La Giralda de l'Arboç

El passat més de juny vaig parlar dels Negrevernis i Piera, avui parlaré d'un dels fills d'aquell matrimoni, en Narcís Negrevernis i Piera i concretament de la seva néta : Candelària Negrevernis Lasala.

En Narcís Negrevernis va ser pilot naval encara que també es va dedicar a la política, sent secretari de l'Ajuntament de Sarrià (1833-1838) i Cap de la Milicia Urbana a Barcelona. Es va casar l'any 1822 amb Josefa Cuyàs i Regàs i d'aquest matrimoni van haver-hi 4 fills : Dolors, Joaquim, Joan i Magí Negrevernis Cuyàs.

El seu fill Magí Negrevernis (1836-1917) es casà amb Maria Dolors Lasala l'any 1873 del qual tingueren dues filles : Josefa i Candelària Negrevernis i Lasala.

Va ser Candelària Negrevernis conjuntament amb el seu marit Joan Roquer i Marí (1868-1934) qui van construir la Giralda de l'Arboç (1899-1907).

Després l'edifici va ser venut a Josep Bascompte i finalment l'any 1981 va ser comprat per l'actual propietari : Manuel Camino Martínez.

100 Aniversari de La Giralda de l'Arboç



Arbre Candelària Negrevernis Lasala
Imatges de l'interior de la Giralda de l'Arboç















Altres enllaços a la xarxa :

http://www.lagiraldadelarboc.com/
http://lagiraldadelarboc.blogspot.com/
http://oculimundinegrevernis.blogspot.com/

dissabte, 8 de gener del 2011

Branca Piera - Hill

Aquests dies buscant informació sobre els Piera Martí a l'Arxiu Municipal Contemporani he trobat la partida de matrimoni entre l'Antoni Piera Martí i la Remei Hill Ràfols (nascuda a Vilafranca del Penedès).

La Remei era filla d'en Isidre Hill Boada (nascut a Moja) i la Paula Ràfols Freixas (nascuda a Vilafranca del Penedès). També sabem que era cunyada d'en Miquel Piera Martí que conjuntament amb Antoni Piera van fundar el Balneari de Vallfogona de Riucorb.

Si mirem el retall del diari La Vanguardia del 28 d'abril de 1914, en la secció de Vilafranca del Penedès, podem veure que es parla de l'enterrament d'Isidre Hill Boada i que es fa referència al reverend.

És curiós observar que Miquel Piera i Martí va exercir de director del col·legi de Sant Ramon de Penyafort a Vilafranca del Penedès, localitat de la seva cunyada.

També és curiós observar que Isidre Hill i Boada es nascut a Moja, localitat on existeixen les Caves Hill des de la seva fundació l'any 1887.

http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1921/06/26/pagina-15/33329310/pdf.html?search=isidre%20hill

dimarts, 4 de gener del 2011

Història de Les Corts en 3D

Aquest matí navegant per la xarxa he trobat un vídeo al youtube de l'any 2007 sobre la història de Les Corts. En ell si pot veure la reproducció de Can Grau, el mas on sembla que va començar la nissaga dels Piera.

Aquest vídeo està realitzat per l'Ajuntament de Barcelona i està assessorat per l'Imma Navarro, entre d'altres persones, l'Imma ha col·laborat en diversos llibres on es parla de la família Piera a Les Corts.


Història de Les Corts en 3D :




Gaudiu-lo !!!