diumenge, 10 de juny del 2012

Hospital de Sant Joan de Déu

Arran del comentari al programa de El Cafè de la República d'en Enric Gomà, de que hi havia un web, on un home esforçat estava recollint dades sobre les persones que portaven el cognom Piera. He pensat que potser no parlava pas d'aquest bloc, si no d'un altre web... 

Així que he començat a fer una cerca per la xarxa mitjançant el google : família Piera, nissaga Piera, genealogia Piera, cognom Piera... res de res. En un últim intent he posat el nom del bloc, Els Piera de Les Corts, i sorpresa !!! entre els resultats hi ha una pàgina que no fa referència al bloc : www.raco.cat.

En aquest web de les Revistes Catalanes amb Accés Obert hi han penjat un documents amb el nom : Els centres assistencials i sanitaris de l'antic terme de Les Corts d'en Julià Farrè Sostres. A la pàgina 123 del document es parla de Joan Piera Estadella, concretament es diu "... i Joan Piera, emparentat amb els Piera de les Corts, mobles, mobiliari i eines..."

L'any 1867 es crea l'Hospital de Sant Joan de Déu a Les Corts. S'amplia l'Hospital l'any 1879, als terrenys a l'antiga finca anomenada Mas Vinyals per part del reverend Benet Menni, superior a Espanya de l'Ordre de Sant Joan de Déu. L'any 1895 es crea la Societat Mercantil Anònima L'Iris, que tenia la finalitat de l'explotació agrícola i la instal·lació de cases de salut. Aquesta societat estava formada per : Benet Menni, Lluís Bahia, Joan Piera Estadella i Valentí de Sansegundo, aquest dos infermers. Cadascun dels socis fa diverses aportacions a la societat, el Pare Menni aporta propietats per valor de 54.000 pessetes i Joan Piera, com ja hem indicat, va aportar mobles i eines. Posteriorment l'Hospital es transforma en un Asil per a nens i es traslladà a Esplugues de Llobregat. En els antics terrenys de l'Hospital a Les Corts es va construir el Centre Comercial de l'Illa Diagonal.

És curiós, però, que en Joan Piera Estadella, no sembla ser l'únic membre de la família relacionat amb l'Ordre de Sant Joan de Déu, en Pare Pere Piera Estadella va ser superior de la comunitat dels germans de sant Joan de Déu entre el 31 de gener de 1912 i 1914. Una de les fites que va porta a terme va ser signar el contracte amb la Compañia Barcelonesa de Eletricidad per tal de proporcionar llum i força motriu al Sanatori de Sant Boi de Llobregat.

En Pere Piera Estadella (1850-1916) fou fill del matrimoni entre Vicenç Piera i Piera i Teresa Estadella i tingué quatre germans : Francesc (1837- 22 de febrer de 1928), Maria (1846-1867), Teresa (1847-1915) i Jaume. No ens consta que tingués un germà que es s'anomenés Joan, però ben bé podria ser-ho.


Per saber-ne més :

Document sobre Els Centres assistencials i sanitaris de l'antic terme de Les Corts.
Document sobre el Centre Comercial de L'Illa Diagonal.
Entrada a la wikipèdia sobre Benet Menni.
Entrada a la wikipèdia de Dorotea de Chopitea.
http://jovencam.blogspot.com.es/2012/06/tres-calles-de-sant-boi-de-llobregat.html
http://jovencam.blogspot.com.es/2011/11/aprobada-la-construccion-de-una-gruta.html 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada