dilluns, 24 de setembre del 2012

Domènec Boada Piera


Domènec Boada Piera va nèixer a Barcelona l'any 1866, era fill de Josep Boada Colominas i  Teresa Piera Mariner. Va tenir dues germanes, la gran, Gertrudis Boada Piera (1864-1957) casada amb Joan Bartra Piera i una de més petita, Teresa Boada Piera.

Els seus avis materns van ser Grau Piera Ros (1794-1869) i Josefa Mariner Iglesias. En Grau era germà d'en Miquel i la Teresa Piera Ros. Així doncs, podem veure que en Domènec Boada tenia com a cosins segons els Piera Jané - propietaris de la Sociedad Regular Colectiva Piera, Cortinas y Compañia -  i els Piera Martí - descendents de la Casota. Aquest fet familiar, serà força destacable al llarg de la seva obra.

Es va casar amb Antònia Barba Closas i van tenir sis fills : Josep, Magdalena, Maria Teresa, Agustina, Domènec i Antònia Boada Barba. 

Arquitecte titular des de l'any 1893, segons es publica el 29 de juny al diari La Vanguardia. Podem observar que molts dels noms de les cases que va dissenyar apareixen els cognoms Piera o Barba. I la majoria d'elles hem vist que pertanyen a familiars seus. A més, moltes d'aquestes edificacions estan en els terrenys que van ser La Casota, terreny propietat dels Piera Martí, cosins seus. En el mapa podem observar millor : 

Ver Domènec Boada Piera en un mapa más grande

Una mica més lluny dels terrenys de la Casota queden altres de les seves obres, també a Barcelona, anomenades :
També va dissenyar altres edificis a Gràcia, el Guinardó o Terrassa. Es va moure d'un estil eclètic cap a un modernisme moderat. Va morir el 28 de gener de 1947 segons l'esquela publicada al diari La Vanguardia.


Per saber-ne més :
Entrada a la wikipèdia sobre Domènec Boada Piera.
Entrada sobre Domènec Boada Piera al web 'Barcelona Modernista'.
Entrada sobre Domènec Boada Piera en el web 'El Poder de la palabra'.
Informació sobre els Piera Saguès en el bloc 'Els Piera de Les Corts'.
Entrada sobre la família Piera Martí al bloc 'Els Piera de Les Corts'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada