dimarts, 27 de setembre del 2016

Santiago Oriol Sabaté, Antoni Gaudí Cornet i Bonaventura Batlle

Últimament, en el blog apareixen missatges on la Berta troba alguns familiars seus... així doncs avui, encara que ens desviem una mica del tema parlarem d'en Santiago Oriol i Sabaté un artesà del ferro.

Santiago Oriol va néixer a Gandesa l'any 1897, als volts dels anys 20 del segle passat, la zona on vivia va patir una plaga de fil·loxera que va fer malbé totes les vinyes, aleshores es va veure a emigrar a Barcelona i començà a treballar a la serralleria d'en Bonaventura Batlle, situada al carrer Joan Güell de les Corts de Barcelona. Per l'època que estem parlant segurament seria en Bonaventura Batlle Josa (1866-1942) casat amb Josepa Piera Almenares (1877-1955). Justament en aquesta serralleria era on Antoni Gaudí encarregava algunes de les seves peces artístiques, cal recordar que Bonaventura Batlle Josa va obtenir diversos premis pels seus remarcables treballs artístics al llarg de la seva carrera. D'aquesta manera va ser com
l'arquitecte Antoni Gaudí va conèixer a Santiago Oriol i començaren a treballar conjuntament. Va resultar que en Santiago interpretava ràpidament sobre el ferro l'idea que tenia l'arquitecte, de manera que segons diuen quan en Gaudí entrava al taller sempre preguntava : "On és el Santiago ?". EL resultat d'aquesta col·laboració es pot veure en les obres del Parc Güell i la Casa Vicenç.

Cap als anys 30, en Santiago va retornar a Gandesa on va continuar treballant amb el ferro i va formar una família. A la qual mai va explicar la seva relació amb el famós arquitecte. Va ser anys més tard quan uns descendents d'en Bonaventura Batlle o sigui possiblement uns Batlle Piera es van trobar amb els descendents de Santiago i els hi van explicar l'estreta col·laboració del seu avantpassat amb en Gaudí. Actualment els descendents continuen a Gandesa, els quals continuen treballant el ferro. Els origens de la seva empresa i evidentment aquesta anècdota són explicats en el seu web : 

"El 1865 neix una nissaga de treballadors i artesans del ferro de Gandesa (Tarragona) que inicia feines pròpies de l’època. Santiago Oriol i Sabaté, nascut el 1897, arriba a Barcelona i entra a treballar al taller de Bonaventura Batlle, col·labora personalment amb Antoni Gaudí a la forja artística i deixa una reconeguda empremta al Parc Güell i també, molt especialment, a la Casa Vicenç de Barcelona. Anys després serà el seu fill qui crearà la societat industrial Alazor, C.B. que afegeix a l’activitat de serralleria per a vehicles industrials, i que rep, l’any 2003, una distinció del Gremi de Serrallers de Catalunya. Anys després, Josep Oriol Costal, canalitza tota l’activitat cap a la fabricació de carrosseries per a vehicles industrials, el muntatge de grues, basculants i plataformes elevadores. El 1999 es constitueix Carrosseries Alazor, S.L. i tot l’accionariat passa a mans de la família. Amb la incorporació de l’Assumpció Colom al departament d’Administració i Qualitat, es realitza un diagnòstic empresarial, i es reestructura la planta de producció, obtenint la Certificació per la norma de Gestió de Qualitat ISO 9001:2000. El 2009 s’identifica una nova línia de producció, protegida per la marca GRISVERD, dedicada a la fabricació de mobiliari urbà sostenible".

Però també s'explica que en Santiago Oriol va tenir una gran vida social durant els anys que va estar a la capital de Catalunya. I que després de tornar a Gandesa va invitar alguns jugadors del Barça, entre els quals es trobava en Pep Samitier, Però es possible que també hi fos en Vicenç Piera Pañella, jugador del Barça per aquella època i nebot de Bonaventura Batlle Josa ?   


Per saber-ne més :
Article en el web 'Vida y estilo' : El hierro forjado de las obras de Gaudí se gestó en Tarragona.
Entrada al bloc 'Imagines png y mucho más': Santiago Oriol el cerrajero de Gaudí.
Entrada al bloc 'Palau Güell' : Antoni Gaudí.
Article del diari Avui "Nissaga d'artesans del ferro a Gandesa" del 24 de novembre de 2012.
Article en el web Sidercorte : "El cerrajero predilecto de Gaudí era de la Terra Alta".
Web de l'empresa Grisverd.
Fitxa d'en Bonaventura Batlle Josa a DadesCat.




1 comentari:

  1. Història del tot certa!!!!A casa encara tenim la carta rebuda del taller Bonaventura Batlle on va treballar el Santiago Oriol...

    ResponElimina